"Een meisje en een glas genezen alle nood, wie niet kust of drinkt is zo goed als dood!"

1
2
3

De naam

ΑΜΠΕΛΟΣ (lees: Ampelos). De grondslag van deze naam gaat ver terug in de tijd, tot in de tijden dat de Griekse goden nog 'heersten over den aarde. Dionysus is de Griekse god van de vruchtbaarheid en in het bijzonder van de wijn. Volgens de mythe was hij de eerste planter van een wijnstok en onderwijzer in de wijnbereiding. ΑΜΠΕΛΟΣ is de naam van een jongeling uit de Griekse mythologie en de naam van de wijnplant. De godensage bericht, dat Zeus aan zijn zoon Dionysus Ampelos als vriend en spelgenoot toebedacht, maar deze werd door een stier ontvoerd en gedood (zie hier de oorsprong van BSE). Als troost voor Dionysus liet Zeus een plant uit het lijf van ΑΜΠΕΛΟΣ groeien: de wijnplant. Dionysus oogstte de purperen druiven, perste de druiven met zijn handen en dronk het goddelijke sap. ΑΜΠΕΛΟΣ is het Griekse woord voor wijnrank. Verder is ΑΜΠΕΛΟΣ een berg van 1.150 meter hoog op het Griekse eiland Samos. 

Warm weer zit in ons bloed en daarom hebben we ook maar meteen een eigen resort opgezet. Met een gemiddelde dag Ampelos Resorttemperatuur van 30 +C 'the place to be cooked'.Luxe staat bij ons hoog in het vaandel en daarom zijn er op dit eiland zo goed als geen voorzieningen. Wel elektriciteit en stromend water, maar niet warm. Wel een postkantoor, maar geen geldautomaat. Geen telefoon, maar wel radio. Geen airco, maar wel frisse zeewind! Geen liften, maar wel hele lange trappen. Kortom, er is genoeg te doen voor jong en oud!

Het opmerkelijke is dat de meeste Griekse eilanden droog en dor zijn. Samos vormt hierop een uitzondering, donkergroene pieken van cypressen steken uit boven de met populieren, platanen en klimplanten begroeide hellingen. Kalkrotsen torenen uit boven de dicht beboste hellingen. Daar waar ΑΜΠΕΛΟΣ staat voor vruchtbaarheid, zijn de bergen ' ΑΜΠΕΛΟΣ' en 'Kerkis' weer de dorste en meest onbegaanbare plekken op Samos.