"Een meisje en een glas genezen alle nood, wie niet kust of drinkt is zo goed als dood!"

Historie

Studentenvereniging Io Vivat Nostrorum Sanitas is verbonden aan het Hoger Hotelonderwijs Leeuwarden (voorheen: Hotel Management School Leeuwarden). Beide zijn opgericht in de vorige eeuw, we schrijven het jaar 1987. Net als iedere beschaving ging dit niet zonder slag of stoot. Dit geldt ook voor de oprichting van Ampelos. Het exacte traject dat ons dispuut heeft doorlopen is bij niemand meer bekend. In die dagen werden de regels door de vereniging bijna maandelijks aangepast, zodat bijna niemand wist waar ie aan toe was. In 1990 besloot een groep studenten aan de Hotel Management School te Leeuwarden, om hun kennis met anderen te delen. In eerste instantie werd er geopperd om als biergilde Leeuwarden te verrijken met kennis. We wilden wel bier drinken, maar dan zo chaotisch mogelijk.


Vanwege de Middelbare Hotelschool achtergronden van enkele leden werd er besloten om ons in de vorm van een genootschap te gaan profileren. Er werden proeverijen en bijeenkomsten georganiseerd met als thema: wijn. Er ontstond het wijngenootschap Ampelos. Maar goed terug naar 1991, want toen profileerde Ampelos zich tot "Themagenootschap". Echter, we besloten om ons te gaan profileren tot (heren-)dispuut. De reden hiervoor was dat de regels binnen de vereniging waren aangescherpt. Dit had als gevolg dat iedereen zich mocht aansluiten bij een gilde en of genootschap. Dus ook vrouwen en lelijkerds die gaan liggen zeuren over smaakjesthee en dat ze te moe zijn om naar de kroeg te gaan! Daar zaten we niet op te wachten! We wilden de orgie(-nele) Dionistische gedachtebeleving van vrouwen en drank niet te grabbel gooien. Daarnaast hadden er zich ook al \'soul mates\' van jongere lichtingen aangemeld die goed bij de anderen leden lagen. Een verticaal verband lokte en daarom werd er tot actie over gegaan. Op 1 november 1993 ging de status van themagenootschap over in kandidaat-dispuut. Dat deze periode een woelige tijd was binnen Io Vivat blijkt wel uit de wildgroei aan disputen op dat momenten binnen de vereniging.

 

Naast de huidige disputen waren er ook nog disputen als "Just Good Friends"; "Tohu-Bohu" en "Zoeper de Loeks". Sommigen disputen waren zelfs gemengd! Mannen en vrouwen door elkaar! Dit ging te ver! En dat vonden ook het bestuur en de ALV en dus moesten alle disputen zich opnieuw gaan profileren. En profileren dat deden we! Tripjes met het bestuur naar alle uithoeken van het land! Massages op alle momenten van de dag! Wijn en sigarenproeverijen op school. En dan de feesten! Ongelofelijk, simpel en goed! Ampelos onderscheidt zich tot op de dag van vandaag op de kroegvloer. Niks massaal binnenkomen met je 'kluppie' en vervolgens de hele avond bij elkaar blijven plakken. Zulk inteelt gedrag past ons niet. Integratie! Zowel op de kroegvloer van Io Vivat als bij andere verenigingen, dat is onze kracht. Tot op heden is heerendispuut Ampelos het enige dispuut binnen Io Vivat met 'exchange students', getuige onze integratie kracht. En dus zo gebeurde het dat op 10 mei 1994 het Heerendispuut Ampelos als laatste dispuut van de vereniging werd gekozen, met een historische hoge score die daarvoor en daarna niet meer is geëvenaard. Heerendispuut Ampelos is tot op de dag van vandaag het jongste dispuut van Io Vivat en daar zijn we maar wat trots op, want een dispuut wordt je niet zomaar! Het is nog wel 1 keer geprobeerd door Cambrinus, maar die hebben het niet vol kunnen houden en moesten na 1 jaar al afhaken. En dat bewijst dat dispuut blijven moeilijker is dan worden.